VÁCI HÍRHATÁR - A világörökség része lesz a limes magyar szakasza !?

VÁCI HÍRHATÁR
   
 2019.06.25.
 Kedd
Ma Vilmos napja van.
Holnap János napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 01. 01. 16:18     


A világörökség része lesz a limes magyar szakasza !?
Elkészült a római limes magyarországi szakaszának háromkötetes világörökségi nevezési dokumentációja. Az összesen 121 erődöt, őrtornyot, útszakaszt tartalmazó helyszín világörökségi felterjesztése 2013-ban várható.

Elkészült a római limes1 magyarországi szakaszának háromkötetes világörökségi nevezési dokumentációja. Az összesen 121 erődöt, őrtornyot, útszakaszt tartalmazó helyszín világörökségi felterjesztése 2013-ban várható.  

 

Tamási Judit - a KÖH elnöke - hozzátette, a 2008 októbere és 2011 decembere közötti időszakban - nagyrészt az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásában - elkészült a magyarországi limes szakasz tudományos felmérése is, így a közeljövőben lehetségessé válik az úgynevezett Ripa Pannonica világörökségi felterjesztése is. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta, tárcája feladata most a felterjesztendő helyszínek nemzeti védelmének biztosítása. Január 1-én hatályba lép a világörökségi törvény és a limes program az uniós Duna-stratégia egyik zászlósprojektje, így várhatóan kormányzati és pályázati forrásokra is számíthat.

 

Nagy öröm ez nekünk, váciaknak, hiszen itt élünk az ókori limes mentén. A visegrádi és óbudai emlékeket mindenki ismeri történelmi tanulmányaiból, de lefogadom, sokan elbringáznak Verőce felé úgy, hogy nem is veszik észre, félútnál a római kikötőerőd romjait. 

 

Egy, a hatvanas években készült útikönyv pedig kifejezett látványosságként említi, a váci Duna part bizonyos részeiről látható római erődmaradványokat, szemben a várossal. Az erődök között szabálytalan távolságokban, de mindenképpen látótávolságon belül őrtornyok alkották a limes igazi védelmét. Nem egy kutatás és a logika szerint valahol, a mai Sződliget magasságban is lennie kellett őrtoronynak, valószínűleg a történelem viharai no meg a Duna ártéri erdői tépázhatták meg. Talán előkerül egyszer! Szerencsére lejjebb, Dunakeszin egész jó állapotba sikerült hozni az ott található erődöt, ez a hajó forgalmat ellenőrizhette. Rómának fontos volt a Duna, ahogyan Vácnak is. Intenzíven használta, tartományokat, népeket kötött össze. Gyors hadi és nyüzsgő kereskedelmi útvonal volt, ahogyan ma is. Nincs egyértelmű bizonyíték, de nagy a valószínűsége a rómaiak vagy a barbárok tevékenységére Vác lankái között. 


A terep ideális, kereskedő állomás vagy előretolt őrszem lehetett a város területén. Változatos élet volt a környéken, bizonyítja ezt a két kikötőerőd és a visegrádi kiemelt helyőrség. Aztán jött a népvándorlás. A limes és Róma még sokáig bírta a rohamokat, de aztán nagy harcok után - ha azok a diósjenői dombok mesélni tudnának - betörtek a barbárok.
A többi már történelem. 

Balogh Attila

1 A limes a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárkorban létesített szárazföldi határvonal, (a történelem során általánosítva ezt a kifejezést alkalmazzák a folyam menti ripa védőrendszerre is). Mindkettő egy út (védő) szakaszhoz kapcsolódó sáncok, árkok, őrtornyok, erődök alkottak. (Wikipedia)

 


További hírek

  A szakmában alig jegyzett „kurultájossal” számoltatnák fel a Természettudományi Múzeumot
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Magasról tojtak a nézők a 60 milliónyi közpénzzel kitömött Rogánné-féle húsmustrára
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Sir Elton John becsületrendet kapott Macrontól
2019. 06. 24. 15:06 hirhatar.hu
  Budapest sorsa marad, hogy együtt éljen a bűnnel és az alvilággal...?
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Egy tonna kukoricát nyerhet az a gazda, akinél a legtöbb füsti fecske fészkel
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Még hogy nem szereti a sajtót a kormány: 4 csillagos szállodában 3 napig masszírozta a kiválasztottakat
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  Szijjártó revizionista partjait már trieszti magyar kikötő mossa
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  Emberkereskedelem elleni küzdelméért magyar baptista vezető kapott rangos kitüntetést Washingtonban
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  Megfenyegették a Momentum főpolgármester-jelöltjét
2019. 06. 21. 16:07 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport