. Ma Valter napja van.
Fogyatékossággal élők közlekedése 1.rész
2011-04-21 10:10:08
Fogyatékossággal élők közlekedése 1.rész

Fogyatékossággal élők közlekedése 1.rész

Akiket mozgásukban nem akadályoznak fizikai korlátok el sem tudják képzelni, hogy mi mindenből szorulnak ki a kerekes székesek. Az akadálymentesítés törvényi szabályozása már 1997-ben elkezdődik hazánkban, lefektetik a településrendezési és építési követelményeket.  Az 1998-as Esélyegyenlőségi Törvény kimondja, hogy a fogyatékkal élő emberek minden csoportját figyelembe véve, a közintézmények egyenlő esélyű hozzáférést kell, biztosítsanak mindenki számára. Magyarul: egyenlő esély illeti meg valamennyi állampolgárt, ha be akar jutni egy közintézménybe. Az Európai Uniós csatlakozással a kérdés hangsúlyosabbá vált.

Az EU ezt a feladatot pályázatok kiírásával, pénzzel is támogatja. Mégis a végrehajtás határideje újra és újra kitolódik. Azok a közszolgáltatók, amelyek 2007. április 1-én már működöttek, 2013. december 13-ig kaptak haladékot, hogy az épületük nyilvánosság számára nyitott részeit akadálymentessé tegyék.

 

 

Sétálunk egyet a belvárosban, arra vagyunk kíváncsiak, tudunk-e, lehet-e vásárolni, ügyeket intézni kerekes székben ülve?
A Széchenyi utca sarkán a pékség volt az első megállónk. A világ legtermészetesebb dolga hogy beszaladunk a boltba egy darab kenyérért, kiválasztjuk maguknak, amit épp megkívánunk. Ám aki kerekes székkel közlekedik, ezt, itt nem teheti meg. A süteményeknek csak az illatát élvezheti, három lépcsőfok választja el attól, hogy meg is vehesse . Szécsényi utcán tovább haladva láthatjuk, hogy a ruházati butikokba nem lehet bejutni, és a Generali Biztosítóba sem. Az optikai üzletek nem oldották meg megfelelően a bejárataik akadálymentesítését. A túloldalon a drogériából, cukrászdából és a gyors étteremből is kiszorulnak a kerekes székesek.

 

 

 

  

 

 Pénzügyeit a nehezen mozgó ember az Erste bank épületén belül nem tudja elintézni. Két éve tanúja voltam, amikor a kerekes székes ügyfél a nyári kánikulában, térdén töltögette ki a nyomtatványokat, a járókelők pedig kerülgették őt a keskeny járdán. A fiókvezető akkor sem magyarázta meg a helyzetet és azóta sem intézkedett, hogy a kerekes székesek akadály nélkül jussanak be a bankba. De ugyanez a helyzet néhány méterrel odébb is, a CIB banknál.

Az utca másik oldalán az OTP megoldotta akadálymentesítést. Világos, kerekes székben ülve, inkább az OTP-t keressük fel. Tehát a kedves ügyfél oda megy, ahova tud, és nem ahova akar!


 


A mozgáskorlátozottak is fizetnek be pénzt, csekken. Pénzügyeinket szeretjük magunk intézni, nem szívesen bízzuk másra. Ők viszont kénytelenek. A képen látható, hogy a váci nagy postára felvergődni kerekes székkel lehetetlen. Úgy segítenek, hogy egy ráérő postai dolgozó, megy ki az utcára, az ügyfélhez. Ha nem akarja magának azt a kellemetlenséget, hogy utcán vegyen át postai küldeményt, ami lehet akár pénzküldemény is, akkor kénytelen valakit meghatalmazni. Az akadályok miatt a kerekes székesek, kiszorulnak a mindennapos tevékenységekből, kevesebb emberrel találkoznak, elszigetelődnek. Életminőségük ezért elmarad ép embertársaikétól. A Szécsényi utcában egyetlen élelmiszerüzletet találtunk, a Match-t, ahol kerekes székkel is lehet vásárolni. Itt a biztonsági őr segít bejutni az üzletbe.

 

 

 

 

 

Sétánk utolsó állomásaként, a Március 15 térre mentünk, ahhoz a patikához, ahol az akadálymentesítést sajátos módon oldották meg. Így!

Annyira meredek a feljutás, hogy ha valaki megkísérelné, hanyatt esne. Babakocsit se lehetne itt feltolni, kiesne a gyerek. Lehet, hogy pont a veszélyei miatt van kordonnal lezárva a felhajtó.

 

 

 

 

 

Ha a meglévő esélyegyenlőségi törvény által előírt módon sikerülne végre átalakítani a közterületeket és a nyilvános helyeket, hivatalokat, a fogyatékkal élők közül sokan segítség nélkül is meg tudnák oldani személyes ügyeiket. Nem szorulnának,  a családtagok vagy a szociális gondozók segítségére. Nem élnének ennyire kirekesztve a világból és kevésbé lennének kiszolgáltatva mások jóindulatának.

 

Fejér Szilvia


További híreink
Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
Évtizedek óta várja a lakosság legnagyobb része, hogy amikor hatalomváltás adódik a politikában, akkor a törvénytelenül megszerzett anyagi javakat az új hatalom az állami...
2024-07-14 12:22:51, Hírek, Környezetünk Bővebben
Itt mindenkinek elment a józan esze...?
Azért azt elvártam volna, hogy a magyar ellenzéki politikusok tiltakoznak, felhívják a nemzetközi szervezetek figyelmet arra, hogy az orbáni Magyarországon nyílt fasiszta...
2024-06-29 11:57:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
A kiemelkedő színházi-, és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson.
2024-06-04 15:41:55, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Őrsi Gergely, aki a szavazatok 69,72 százalékát szerezve nyerte meg a II. kerületi polgármester-választást, be...
Bővebben >>