. Ma Ervin napja van.
Fogyatékossággal élők közlekedése 1.rész
2011-04-21 10:10:08
Fogyatékossággal élők közlekedése 1.rész

Fogyatékossággal élők közlekedése 1.rész

Akiket mozgásukban nem akadályoznak fizikai korlátok el sem tudják képzelni, hogy mi mindenből szorulnak ki a kerekes székesek. Az akadálymentesítés törvényi szabályozása már 1997-ben elkezdődik hazánkban, lefektetik a településrendezési és építési követelményeket.  Az 1998-as Esélyegyenlőségi Törvény kimondja, hogy a fogyatékkal élő emberek minden csoportját figyelembe véve, a közintézmények egyenlő esélyű hozzáférést kell, biztosítsanak mindenki számára. Magyarul: egyenlő esély illeti meg valamennyi állampolgárt, ha be akar jutni egy közintézménybe. Az Európai Uniós csatlakozással a kérdés hangsúlyosabbá vált.

Az EU ezt a feladatot pályázatok kiírásával, pénzzel is támogatja. Mégis a végrehajtás határideje újra és újra kitolódik. Azok a közszolgáltatók, amelyek 2007. április 1-én már működöttek, 2013. december 13-ig kaptak haladékot, hogy az épületük nyilvánosság számára nyitott részeit akadálymentessé tegyék.

 

 

Sétálunk egyet a belvárosban, arra vagyunk kíváncsiak, tudunk-e, lehet-e vásárolni, ügyeket intézni kerekes székben ülve?
A Széchenyi utca sarkán a pékség volt az első megállónk. A világ legtermészetesebb dolga hogy beszaladunk a boltba egy darab kenyérért, kiválasztjuk maguknak, amit épp megkívánunk. Ám aki kerekes székkel közlekedik, ezt, itt nem teheti meg. A süteményeknek csak az illatát élvezheti, három lépcsőfok választja el attól, hogy meg is vehesse . Szécsényi utcán tovább haladva láthatjuk, hogy a ruházati butikokba nem lehet bejutni, és a Generali Biztosítóba sem. Az optikai üzletek nem oldották meg megfelelően a bejárataik akadálymentesítését. A túloldalon a drogériából, cukrászdából és a gyors étteremből is kiszorulnak a kerekes székesek.

 

 

 

  

 

 Pénzügyeit a nehezen mozgó ember az Erste bank épületén belül nem tudja elintézni. Két éve tanúja voltam, amikor a kerekes székes ügyfél a nyári kánikulában, térdén töltögette ki a nyomtatványokat, a járókelők pedig kerülgették őt a keskeny járdán. A fiókvezető akkor sem magyarázta meg a helyzetet és azóta sem intézkedett, hogy a kerekes székesek akadály nélkül jussanak be a bankba. De ugyanez a helyzet néhány méterrel odébb is, a CIB banknál.

Az utca másik oldalán az OTP megoldotta akadálymentesítést. Világos, kerekes székben ülve, inkább az OTP-t keressük fel. Tehát a kedves ügyfél oda megy, ahova tud, és nem ahova akar!


 


A mozgáskorlátozottak is fizetnek be pénzt, csekken. Pénzügyeinket szeretjük magunk intézni, nem szívesen bízzuk másra. Ők viszont kénytelenek. A képen látható, hogy a váci nagy postára felvergődni kerekes székkel lehetetlen. Úgy segítenek, hogy egy ráérő postai dolgozó, megy ki az utcára, az ügyfélhez. Ha nem akarja magának azt a kellemetlenséget, hogy utcán vegyen át postai küldeményt, ami lehet akár pénzküldemény is, akkor kénytelen valakit meghatalmazni. Az akadályok miatt a kerekes székesek, kiszorulnak a mindennapos tevékenységekből, kevesebb emberrel találkoznak, elszigetelődnek. Életminőségük ezért elmarad ép embertársaikétól. A Szécsényi utcában egyetlen élelmiszerüzletet találtunk, a Match-t, ahol kerekes székkel is lehet vásárolni. Itt a biztonsági őr segít bejutni az üzletbe.

 

 

 

 

 

Sétánk utolsó állomásaként, a Március 15 térre mentünk, ahhoz a patikához, ahol az akadálymentesítést sajátos módon oldották meg. Így!

Annyira meredek a feljutás, hogy ha valaki megkísérelné, hanyatt esne. Babakocsit se lehetne itt feltolni, kiesne a gyerek. Lehet, hogy pont a veszélyei miatt van kordonnal lezárva a felhajtó.

 

 

 

 

 

Ha a meglévő esélyegyenlőségi törvény által előírt módon sikerülne végre átalakítani a közterületeket és a nyilvános helyeket, hivatalokat, a fogyatékkal élők közül sokan segítség nélkül is meg tudnák oldani személyes ügyeiket. Nem szorulnának,  a családtagok vagy a szociális gondozók segítségére. Nem élnének ennyire kirekesztve a világból és kevésbé lennének kiszolgáltatva mások jóindulatának.

 

Fejér Szilvia


További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>