VÁCI HÍRHATÁR - Megemlékezés a Tavaszi Hadjáratról Vácon

VÁCI HÍRHATÁR
   
 2019.03.23.
 Szombat
Ma Beáta napja van.
Holnap Emőke napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 04. 04. 19:26     


Megemlékezés a Tavaszi Hadjáratról Vácon
A Katona Lajos Városi Könyvtár Helytörténeti Gyűjteménye által szervezett városnéző séták során, Kápolnai Zoltán, aki a gyűjtemény munkatársa, tökéletesen felkészülve és lelkesen vezeti a városnézéseket. Jó lenne, ha minden városlakó tisztában lenne Vác értékeivel és történelmével. Remek alkalom erre egy kellemes tavasz séta

Mi váciak, csodálatos helyen élünk, ott ahol a Duna utat tör magának a hegyek között. Mostanság szeles kicsikét, hiszen a folyómeder fölött mindig fújdogál valami, de csodálatos hely és nem csak földrajzilag. Az itt élő emberek már évszázadok óta bizonyságát adják szorgalmuknak, kitartásuknak és munkájuk gyümölcse nem más, mint a város híre, neve.

 

Amikor, egy laza kisváci bográcsozás közben, a felszálló illatok miatt lelkendező olasz kerékpárosokkal találkozunk, akkor jusson eszünkbe, hogy a török dúlás előtt Vác, hazánk kiemelt jelentőségű (és méretű) városa volt. Tervezték, egy firenzei egyetem ideköltöztetését is. A történelem aztán mindent megváltoztatott, a város elpusztult, maréknyi ember maradt csupán, de innen is volt kiút. Ezután már püspöki segítséggel, de ismét gyarapodni kezdett a város. Nem véletlen, hogy a reformkori fellendülés vasút építési hulláma Vácon kezdődött. Ekkor is felmerült a váci egyetem kérdése, egyenesen az Eötvös Loránd Tudományegyetemet szerették volna Vácra hozni. A kiszemelt épület ma is áll, ez ma a Váci Börtön. Nem más volt erre a motiváció, mint a püspöki város nyugalma, polgárainak erkölcsös, szorgalmas élete.  Megint nem rajtunk múlt, Pázmány Péter végrendeletében másképp rendelkezett.

 

A fentiekhez hasonló érdekességeket hallhatunk, a Katona Lajos Városi Könyvtár Helytörténeti Gyűjteménye által szervezett városnéző séták során. Kápolnai Zoltán, aki a gyűjtemény munkatársa, tökéletesen felkészülve és lelkesen vezeti a városnézéseket. Jó lenne, ha minden városlakó tisztában lenne Vác értékeivel és történelmével. Remek alkalom erre egy kellemes tavasz séta. A húsvéti hétvégén is lesz történelmi látnivaló, hiszen közeleg a 1849-es Tavaszi hadjárat ünnepség sorozata. A váci megemlékezés, vasárnap (április 8-án) 17:45-kor kerül megrendezésre, a ligetben, a Honvéd emlékműnél. A XXIV. alkalommal megrendezett és az ország 32 települését érintő Emlékhadjárat keretében, hagyományőrző lovas huszárok érkeznek a városba és helyeznek el koszorút, a 1848-as Hősök Emlékművénél. A ligetbéli fák annyi mindent láttak már. Lássák most a városukra büszke váciak seregét is. Jöjjünk el minél többen!

Balogh Attila


További hírek

  Egészségügyi válsághelyzet kihirdetését követeli a DK
2019. 03. 21. 13:44 hirhatar.hu
  Nyolc hónap letöltendő börtönbüntetés a baltával agyonvert kutyáért
2019. 03. 21. 09:53 hirhatar.hu
  Ha egy üzlet beindul: Orbán után Kövért is szénné alázták
2019. 03. 21. 09:53 hirhatar.hu
  Csirkebél jóslások és a néppárti sziklák szülte egér: bár puhára, de pofára esett Orbán
2019. 03. 20. 19:00 hirhatar.hu
  Sokk a színházi szakmában – botrány, tiltakozás az idei politikaszagú díjazottak miatt
2019. 03. 20. 10:29 hirhatar.hu
  Büntet, kitilt, morog – Kövér László és az ámokfutás
2019. 03. 20. 10:29 hirhatar.hu
  Két és félmilliárdot fizetne a Fidesz Lamperth Mónika fejéért
2019. 03. 19. 10:44 hirhatar.hu
  „Balót nem hozzuk” - a legsötétebb időket idézi a kormánypropaganda-központ parancsa
2019. 03. 19. 10:44 hirhatar.hu
  Bajai össztűz a kormánypártra – itt is összefogott a helyi ellenzék
2019. 03. 19. 10:44 hirhatar.hu
  Bezáratják Mészárossal az ECHO TV-t
2019. 03. 18. 15:11 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport