VÁCI HÍRHATÁR - Bárdos András interjú

VÁCI HÍRHATÁR
   
 2021.04.17.
 Szombat
Ma Rudolf napja van.
Holnap Andrea napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 09. 29. 14:32     


Bárdos András interjú
Krimiben tart elénk tükröt az egykori híradós

Nem egy újabb „médiasztárkönyv” Bárdos András politikai krimije. Az ismert televíziós, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektor helyettese, komolyan gondolja, hogy pályát módosít, és a fikciós irodalom felé fordul. Az Ítélet egy képzelt katasztrófát mutat be egy valóságos, de nem kevésbé tragikus országban. Évekig dolgozott televíziósként, estéről estére mondta el a híreket egy országnak. A tv2-től való távozása óta ritkábban lehet hallani róla. Most, krimi szerzőként lép ismét a nyilvánosság elé.

 

 

 

-  Hogyan jött a gondolat, hogy megírja első regényét az Ítéletet?

- Erre magam is csak tippelni mernék. Híradósként csak szenvtelenül elmondtam a képernyőn, hogy mi történt az országban, a világban. De nem mondhattam el, hogy én magam mit is gondolok ezekről a dolgokról. Sok mindent láttam abból, hogy hogyan működik ez az ország, megtapasztaltam, milyen a politika, milyenek az emberek közötti viszonyok, hogyan reagál különböző helyzetekre a társadalom. Úgy éreztem, mindezt el akarom mondani egy utópisztikus, krimiszerű formában.

 

 

- Figyelmezteti az országot ezzel a könyvvel?

- Egyszerűen úgy látom, hogy ha nem áll be gyökeres fordulat Magyarországon, akkor nem fogunk tudni helyt állni egy komoly krízis idején úgy, ahogy például 2001-ben a New yorkiak képesek voltak helyt állni az ikertornyok elleni terrortámadás után. Legalább ilyen horderejű ügy a férfi-női viszony. Nálunk a nyers férfierő és a mindenben elnyomott nő kiszolgáltatottsága az általános. Miközben a nők egyre többet teljesítenek, többen tanulnak, mint a férfiak, számos tekintetben messze megelőzik azokat, akik a teremtés koronáinak képzelik magukat. Mégis a férfivirtus uralja a társadalmat, amely szerintem így bukásra van ítélve. Az ország képtelen hatékonyan közelíteni a cigányok ügyéhez is, de például az egészségügy is csupa hazugságra épül. Az emberek tele vannak félelemmel, gyártják az összeesküvés-elméleteket, és ezt egy váratlan katasztrófa tovább növelheti.

 

- Konkrét dolgokat mond, mégis képzeletszülte a regényt. 

- A helyzet teljes mértékben fikció, de a reakciók nagyon is valóságosak.

 Nagyon remélem, hogy nem ilyen súlyos a helyzet, de tartok tőle, hogy mégis ilyen. Az emberek többsége frusztrált, sértődött, a visszafojtott indulatok pedig kiszámíthatatlanul törnek elő katasztrófahelyzetben, amikor végképp kicsúszik a talaj a lábunk alól. A könyvben megjelenik a gyógyításban nem, de a betegek megkopasztásában feltétlenül hívő cinikus orvos. Vagy ott van a tévés, aki semmit nem ért a világból, csak a saját boldogulásával van elfoglalva, nem is beszélve a politikusról, aki mindenkit kijátszik mindenki ellen, és a hatalom érdekében akár a cigányokat vagy a szélsőségeseket is hergeli. Megmosolyogjuk ezeket az embereket a relatíve boldognak tűnő békeidőben, de mit csinálunk, amikor egy gyilkos járvány által félig elpusztított országban tőlük függ az életünk. Ez valóban ijesztő.

 

- A vírus ötlete a H1N1-őrületből fakad?

- Nem, hiszen a könyvet két évvel ezelőtt kezdtem el írni, akkor ugyan madárinfluenza már volt, de a sertésinfluenzáról még nem hallottunk. A gyilkos járványokat leginkább csak a távolság tudta megállítani, ma már nincsenek távolságok. Huszonnégy óra alatt a világ bármely pontjára eljutunk, így egy valódi és lassú lappangású vírus tömegpusztító hatása tényleg járhat a regényben ábrázolthoz hasonló következményekkel.

- A könyv számos szókimondó megfogalmazást tartalmaz, valóságos tabudöntögetés az, ahogy például a kisebbségekről beszélnek a szereplők.

 - Próbáltam elképzelni, hogy miről milyen stílusban beszélnének a történetem hősei, milyen szavakat, milyen fordulatokat használnának, így írtam le ezeket a politikailag maximálisan inkorrekt mondatokat. De örülök, ha sikerül ledöntenem néhány tabut, hiszen a kényes társadalmi problémáktól való „politikai korrektségbe csomagolt” értelmiségi távolságtartás nagyon ártalmas.  

 

- Ilyen hamisság a női szerepeké is?

- Így van. A férfiakban kiolthatatlan tűz ég, mindent meg kell oldaniuk, minden csatát meg kell nyerni, a nők feladata pedig az, hogy istenítsék őket. Miközben én magam is több olyan házaspárt ismerek, ahol a nő sokkal értékesebb, de ezt mindkét fél igyekszik leplezni. A férfiak hatékonyan nyomják bele a nőket ebbe a kényszerű szerepbe, és azt hazudják, hogy nekik is így jó. Az európai kultúra aránytalanul férfiközpontú, a magyar pedig még az átlagnál is sokkal jobban. Nekünk mindent szabad, bűneinkre még büszkék is vagyunk, nekik pedig semmit. Nálunk a nők „lelki csadort” viselnek.

 

- Most már inkább azt kérdezem: a könyv műfaja krimi?

- Szövevényes történet, amely gyilkossággal kezdődik, a szálak, a műfaj szabályait  betartva, talán a legfelsőbb körökig nyúlnak. Az eseménysorozatban semmi sem véletlen, a párhuzamosan futó cselekményvonalak találkoznak, az egymást eleinte nem ismerő szereplők mindannyian kapcsolatba kerülnek egymással.

 


 

 

-bozsi-


További hírek

  Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a várpalotai kettős gyilkossággal vádolt férfi
2021. 04. 16. 18:40 hirhatar.hu
  Orbán bejelentett - nyitnak is, meg nem is
2021. 04. 16. 18:40 hirhatar.hu
  Meghalt Törőcsik Mari
2021. 04. 16. 18:40 hirhatar.hu
  800 millióból forgatják a balatonőszödi beszédről és a tévészékház ostromáról szóló filmet
2021. 04. 13. 19:26 hirhatar.hu
  L. Simon László előkerült: múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos lesz
2021. 04. 13. 19:26 hirhatar.hu
  A besúgónak tartott veterán DJ lopással vádolja Presseréket
2021. 04. 13. 19:26 hirhatar.hu
  Az amerikai elnök „félhülye”, helyettese „fekete ribanc” a szegedi docens katedráján
2021. 04. 12. 17:59 hirhatar.hu
  Orosz rulett: egyetértésben tiltakoznak a pedagógus szervezetek az áprilisi nyitás ellen
2021. 04. 12. 17:59 hirhatar.hu
  Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében
2021. 04. 12. 17:59 hirhatar.hu
  Az oltásregisztrációt használja fel propagandára a kormányzat
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport