. Ma Gedeon napja van.
Séta Dévára 83,2 km Abony
2011-08-16 18:56:45
Séta Dévára 83,2 km Abony

Séta Dévára 83,2 km Abony

Sej Nagyabonyban csak két torony látszik… Az egyik a Szent István Római Katolikus templom, 1773-ból, a másik tizenkét évvel fiatalabb Református templom. A katolikus templomban Nagy András plébános kalauzol. A templombelsőben készült felvételeket megtekinthetik itt. Pontosan emlékszik arra, mikor kezdte itt el lelkészi szolgálatát, 1983. augusztus elsején. Hamarosan szóba kerül mindennapi munkája, papi hivatása.

 

 

Komoly érveket sorakoztat fel arra, hogy a korábbi társadalmi - viselkedési normák lebontását (lebomlását?), nem követte újak kialakítása.Véleménye szerint a katolikus egyház hosszú évszázadok óta ismeri, tanítja ezeket az erkölcsi szabályokkal. Örömmel mondja, hogy a fiatalok egy része fogékony az egyház tanításaira.  A múlt esztendő legnagyobb sikerének a közösségi ház felépültét tartja. Bár kapott hideget, meleget a régi, omladozó épületük eladása miatt, ráadásul egy multi vette meg, szóval megkapta, hogy az egyház támogatja a multik terjeszkedését. Ám ebből a pénzből sikerült felépíteni az új közösségi házat, lassan meg is telik színvonalas foglakozásokkal, belakják a helyiek. Ebben az épületben van a szállásunk, tanúsíthatom, hogy kifogástalan.

Akinek Abonyi létünket köszönhetjük, nem más, mint dr. Tóth Katalin gyermekorvos. A Katolikus karitász helyi vezetője. A városban mindenki Kati néninek szólítja és egyetlen kérésére sem mondanak nemet. A város eleji benzinkútnál találkozunk, őt követve jutok be Abonyba.  Első kérdése: Zsolt vajon merre jár? Mintha csak megéreztem volna, néhány perccel előtte váltottunk szót Zsolttal és este hat, hét órára tette érkezését. Kati néni folyton rohan, most éppen Ceglédről ide, hogy beszélgethessünk. Szegedi vendégeit fuvarozta a vasútra. Dicséri munkatársait, nélkülük nem tudna „ennyi felé dolgozni”, mint mondja, egyedül nem megy. Nem nélkülözhetik például az egyházközösség támogatását sem. Ezeket a dolgokat nem én, csinálom, maximum szervezem, őket- meséli mosolyogva. Hét éve alakult a szervezetük, akkor tizenketten kezdték a munkát, ma már harmincan dolgoznak és vannak fiatalok is a csapatban. Múlt évi munkájuk legsikeresebbje a szilveszteri buli volt, a jótékonysági bál jócskán hozott a konyhára. A nagy érdeklődés miatt, a sportcsarnokba költöztették az évbúcsúztató mulatságot. Kati néni megmozgatja a környék boltosait, vállalkozóit, fuvart szerez, hagyatékból való bútort raktároz, ruhagyűjtést szervez, tombolához kér tárgyakat. Nem rég fejezték be a gyerekek nyári táboroztatását. Érdekesség, hogy egy csomagba összegyűjtve a jelentkezők adatait, a karitász intézi el az önkormányzati támogatást. Nem kell a szülőknek egyenként bemenni a városházára. Az idén például kiválasztottak kilencven rászoruló gyereket, és elvittek a táborokba százhúsz kisiskolást. A kiskertekben megtermő zöldség és gyümölcs rendre a tábori konyhába kerül, mint természetbeni adomány. A befőttek, lekvárok is hasonló sorsra jutnak. Ebből élünk, nem tudjuk előre, hogy mit fogunk főzni, de nem maradnak éhen a gyerekek. Úgy gondolom, hogy az emberek jók, ha helyes cél érdekében szólítjuk meg őket- fejezi be dr. Tóth Katalin.

 

Zsolt, ahogy ígérte, pontosan és fáradtan érkezik. Átizzadt polójáról együtt fejtjük le a hátizsák pántjait. A helyi karitász teljes hölgykoszorúja várja jöttét. Csak rövid zuhanyozásra, átöltözésre van ideje és máris az asszonyok kérdéseire válaszol.

Elmondja, hogy nagyon nehéz volt a mai nap, a tegnapi több mint negyven kilométer benne volt a lábaiban. Sajnos nincsenek fák az út mellett, a tűző napon gyalogolt egész nap.  - Az utolsó métereken csak az tartotta bennem a lelket, hogy Önök itt várnak rám, szeretettel – mondja és kicsit el is érzékenyül. Szinte egy emberként jelentkeznek, hogy holnap reggel kikísérik őt a város határáig. Sorra érkeznek a kérdések, spanyol zarándok útja is hamarosan szóba kerül. Többen jegyzetelnek, ez a fáradt ember tiszteletre méltó módon válaszol.

A "Séta Dévára" adománygyűjtő programról még több információ itt: : http://www.jamjam.hu/Deva.php

 

 

 Horváth István

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>